Waarom eet je terwijl je geen honger hebt?

Vanuit de kindertijd wordt voeding vaak geassocieerd met liefde, warmte en geborgenheid. Veel mensen met overgewicht blijken daardoor hun emoties te koppelen aan behoefte aan voedsel en hebben een sterke neiging hun angsten en onlustgevoelens 'weg te eten'. Weer anderen hebben gewoon een sterke drang om te eten. Zij eten omdat er eten beschikbaar is, niet omdat ze honger hebben. Vervolgens moet het overgewicht bestreden worden met steeds nieuwe di�ten, die helaas vaak op een teleurstelling uitlopen. 30% van de mensen die op dieet gaan worden, nadat ze weer 'normaal gaan eten', zwaarder dan voor ze op dieet gingen. Veel mensen komen dus met rente aan!

Waarom eten we te veel? Mogelijke oorzaken:

  • Je eet uit verveling of om een leeg gevoel op te vullen
  • Je eet uit gewoonte of omdat het beschikbaar is; je ziet het voedsel en je eet het op
  • Hevige honger naar zoetigheid is vaak de uitdrukking van niet bevredigde honger naar liefde
  • Vanuit onze jeugd: associatie met troost
  • Problemen met grenzen. Je voelt niet wanneer je genoeg hebt
  • Soms bedekken mensen een pijnlijke of traumatische ervaring met eten (met voeding kun je angsten en gevoelens onderdrukken)

Vaak gaan mensen wat geforceerd diëten en sporten. Als je vanuit je hoofd je lichaam 'dwingt', dat werkt vaak niet.

Wat werkt wel?
Stop de strijd met jezelf of je dieet. Leer te luisteren naar je lichaam en ga eten naar behoefte. Laat niet je hoofd bepalen wat je eet, maar je lichaam en luister naar je innerlijke wijsheid. Veel mensen stoppen met te veel eten zodra ze met hun lichaam, niet met hun verstand, begrijpen dat er iets beters is dan eten!

Wat mag je verwachten?
Door lichaamsgerichte therapie zul je meer bewust worden van je emoties en zicht krijgen op de relatie tussen gevoelens en eten. Je zult merken dat je jezelf beter leert kennen en hoe jij met voeding omgaat. Er zullen andere gedachten , overtuigingen en keuzemogelijkheden gaan ontstaan. Je leert meer jezelf en bij jezelf te zijn. Eten zal een andere betekenis krijgen, je zult een meer evenwichtige relatie met voedsel gaan ontwikkelen.

Wil je zelf bepalen wat je eet en stoppen met diëten? Wil je meer duidelijkheid waarom je teveel eet en hoe je dit kunt veranderen? Je bent welkom om met dit thema aan de slag te gaan. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of een gratis kennismakingsgesprek/proefsessie via 06-12541009 of info@anjavandenbroek.nl

Je bent DIK in orde