Lichaamsgerichte psychotherapie

Je kunt in therapie gaan met zeer diverse hulpvragen, dit kan vanwege psychische, emotionele of fysieke klachten. Ook kan ik je begeleiden bij je persoonlijke ontwikkeling of groei.

Lichaamsgerichte psychotherapie is een therapievorm waarbij lichaam, psyche, emoties en ziel als één geheel wordt gezien en benaderd. Hierdoor zijn diepgaande veranderingen mogelijk. Zit je lekker in je vel, dan ben je in balans. Er kunnen echter omstandigheden of situaties zijn die verstorend werken waardoor je klachten kunt krijgen. Lichaamsgerichte therapie heeft effect bij de behandeling van veel verschillende klachten:

  • moeite hebben met het voelen en uiten van emoties
  • depressie en neerslachtigheid
  • stress en burn-out
  • rouwverwerking
  • verwerking van trauma's en oud zeer
  • moeite hebben met je grenzen voelen en opkomen voor jezelf
  • psychosomatische klachten of onbegrepen lichamelijke klachten
  • moeite hebben om je grenzen te voelen en voor jezelf op te komen
  • relatieproblemen
  • emotie-eten
  • Werkwijze.
    In het begin van de therapie gaan we je vragen en wensen bespreken en stellen vast wat je wilt bereiken. Dat bepaalt de grote lijn waarmee we aan de slag gaan. Je levens- en familiegeschiedenis wordt in de therapie betrokken waarbij we huidige patronen en problemen eventueel linken met het verleden. De frequentie van de therapie wordt in overleg bepaald en in de loop van het proces eventueel bijgesteld.

    Hoe we "werken" is afhankelijk van jou en je hulpvraag. Het is van belang om zowel je psyche als je lichaam in de therapie te betrekken, vandaar dat er niet alleen gesproken wordt maar gaan we ook met (ervaringsgerichte) oefeningen aan de slag. In "beweging" komen geeft namelijk ruimte voor veranderingen. Doordat je inzichten en keuzes niet alleen ziet en begrijpt, maar ze ook lijfelijk voelt en ervaart raken ze stevig verankerd in jou en zodoende in je dagelijkse leven.

    Methoden die ik gebruik zijn: bio-energetica, ademtechnieken, aandachtsoefeningen, bodydrama en (familie)opstellingen.

    De praktijk leert dat de therapie niet zwaar of moeilijk hoeft te zijn, maar is door de lichaamsgerichte aanpak juist bevrijdend, ondersteunend en inzichtgevend. Het verhoogt je vitaliteit en innerlijke kracht waardoor je nieuwe, passende keuzes gaat maken.

    Coaching.
    Via (ervaringsgerichte) coaching geef ik ondersteuning om meer inzicht te krijgen en te groeien in je functioneren. Dit kan een hulpvraag zijn over je werk of over een persoonlijk thema. In plaats van na te denken wat je anders wilt of hoe het anders moet bied ik je de gelegenheid om vanuit je voelen en ervaren nieuwe keuzes te maken. Ik geef je structuur, stimulans en steun bij je proces. Het verschil tussen therapie en coaching is echter klein. Coaching is meer geschikt bij een praktische hulpvraag waarvoor een paar sessies genoeg zijn.